Vad är BCAA bra för?

Om man styrketränar, så är det inte ovanligt att man ibland har behov av olika sorters tillskott. Bland annat proteinpulver så som vassleprotein och kaseinprotein. Det är även aminosyror, kreatin och PWO. Utöver det finns även BCAA. Det är en ”brached-chain amino acids”. Det innebär alltså förgrenade aminosyror och dessa är som en slags byggstenar som våra kroppars proteiner består av. 

Protein består av 20 aminosyror och 9 av dem är essentiella. En del av dem kan inte tillverkas på egen hand utan måste tillföras via kosten eller via kosttillskott. Om du vill öka muskeltillväxt efter träning så är det de essentiella aminosyrorna du ska använda dig av. Det finns tre av dessa essentiella som tillhör BCAA och dessa är leucin, isoleusin och valin. Idag finns det flera olika BCAA-tillskott i pulver och kapselform att välja mellan. De har ofta olika halter av de tre aminosyrorna.

Hur fungerar BCAA?

Om du väljer att äta den typ av BCAA som kallas leucin så ökar den muskelproteinsyntesen. Den påverkar den så kallade anabola signalen genom mTOR-vägen.

Muskelproteinsyntesen är en process som sker genom vilken man bygger upp muskelvävnad av essentiella aminosyror. Effekten blir större om du redan har viktiga aminosyror tillgängliga i blodet. De grenade aminosyrorna är bra för de omsätts i muskulaturen och är därmed viktiga för muskelmetabolismen. Sedan så finns det en teori som säger att BCCA ökar uthålligheten under träning.

BCCA kan alla äta, men är särskilt bra för veganer som inte får i sig tillräckligt med kvalitetsprotein från kött som köttätare får.

19 Oct 2021