Vaccination mot TBE

TBE det är en virussjukdom som kan spridas via fästingar. Om det är så att du vet med dig att det finns många fästingar där du bor eller dit du ska resa, så är det smart att ta TBE vaccin. TBE är ett farligt virus, som kan leda till  inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

I Sverige är detta vanligt i mellersta Sverige och i Södra Sverige. Sedan finns det även utomlands en del, så som i stora delar av Centraleuropa, i de baltiska länderna, i Ryssland och på Åland.

Det är bra att se till så att du vaccinerar dig i god tid före fästingsäsongen drar igång. Fästingar brukar finnas mellan mars till november, men det är främst under sommaren de flesta smittas.

Så vaccinerar du dig

För att vaccinera dig mot TBE så kan du antingen boka in dig hos en vaccinationsmottagning eller göra det via din vårdcentral. Om du inte vaccinerat dig innan mot detta, så kan du behöva få tre eller fyra doser under det första året. Antal doser beror på om du är över eller under 50 år samt om du har ett nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Efter att du har fått ditt vaccin så kan du bli röd och svullen på stället där sprutan gick in samt att det kan kännas ömt. Sedan finns det en del personer som upplever biverkningar i form av huvudvärk, illamående, kräkningar, trötthet eller muskel och ledvärk. Besvären brukar gå över på ett par dagar.

29 Jun 2022