Funderar du på att lägga om taket?

takläggning

Tak, de är ju vad som skyddar våra hus och hem. Mår inte taket bra så kommer inte heller resten av huset att göra det inom kort. Skulle taket börja läcka, så kan det bli enorma fuktskador. Det kan bli dyrt. Då är det bra att ha sett till att göra något åt saken i god tid. Det oavsett om du behöver takrenovering eller en helt ny takläggning. Det finns bra takläggare i Stockholm att anlita. Men det går även bra att lägga tak på egen hand. Dock är det bra att ha lite koll på hur du ska gå tillväga i så fall. Det finns förvisso flera guider på nätet att läsa eller kolla videos. Men känner du att du inte är säker är det bättre att anlita proffs. Kolla gärna in denna artikel om en takläggare i Stockholm.

Ta hand om ditt tak

Tak läggs för att de ska hålla länge och det många år. De ska tåla väder och vind och ja stå emot det mesta. Men tar du inte hand om ditt tak alls, utan bara låter det vara, då kommer det snart att börja förfalla. Genom att underhålla taket och se över det ett par gånger om året så kan du få taket att må bra och det kan väntas ett tag till med att behöva göra en takrenovering.

Det är bland annat bra att se till så att dit tak alltid är rent. Ta bort kvistar, barr, mossa och så vidare. Om mossa ligger kvar på taket kan det göra att fukten kommer in under dina takpannor och det vill du inte. Rensa även dina rännor från mossa och löv.

Se även till att du håller koll på dina takpannor. Om de är sneda, lägg dem rätt. Byt ut de som är trasiga. Spruckna pannor håller inte tätt! Det kan göra att fukten letar sig in under där med.

Om du har plåtbeslag på taket och de rostar, se då till att byta ut dem. Det kan vara taklucka, skorstensbeslag, runt vetilationsdon med flera platser.

Du bär även se till att kontrollera ränndalar om ditt tak har sådana. De finns ofta där det är två takvinklar. Rensa bort mossa, kvistar och löv.

Viktigt är även att ibland kontrollera underlagspappen under takpannorna. Om den är sliten kan det komma vatten under den och förstöra hela taket.

När du klättrar på taket, se till att ha sele eller annat som skyddar dig från fall.

Ta hjälp av proffs

Även om du tar hand om taket och sköter underhållet av det så kan det komma en tid där du behöver lägga om taket eller renovera det. Då kan det vara bra att ta in ett proffs. Det går bra mycket snabbare än att göra det på egen hand. När det väl är gjort så kommer du ha ett tak som håller många år igen. Se bara till att du väljer en bra takläggare som vet vad man gör och som kan lägga tak.

3 Jul 2019