Esrange – Sveriges rymdraketbas

Esrange, European Space and Sounding Rocket Range, är Sveriges enda rymdraketbas. Anläggningen ägs av SSC, tidigare Rymdbolaget. Esrange är beläget 45 kilometer öster om Kiruna. Några av anledningarna till att basen ligger just i Kiruna är att området i stort sett saknar ljusföroreningar och att man kan studera norrsken samt att området är glest befolkat. - Wikipedia

När jag tänker på rymdraketer så tänker jag oftast på stora raketer med rymdfärjor, bemannade med astronauter som ska besöka rymdstationer, reparera satelliter eller landa på månen. Riktigt så häftig är inte vår alldeles egna rymdraketbas, från Esrange skickar man upp ballonger och små raketer som är utrustade med sensorer för att ta olika prover. De sänder också upp raketer som testar tyngdlöshet. Forskning på norrsken och andra atmosfäriska fenomen är också del av deras uppdrag och utförs i samarbete med andra europeiska länder som Tyskland, Frankrike och Schweiz.

Vem vet hur framtiden blir, kanske kommer vi att skicka upp större raketer med människor. Kanske kan Kiruna bli en utmärkt plats att utveckla större och mer invecklade rymdprogram. Med lite tur kan det bli därifrån man utgår den dag det blir dags att utforska rymden.

4 Jun 2016