Elcykel - är det ett miljövänligt alternativ?

Elcyklar har blivit allt vanligare idag och de presenteras som ett miljövänligt alternativ. Det delades till och med ut pengar från staten till de som valde att köpa en elcykel för att uppmuntra fler att välja det alternativet. Men hur är det egentligen? Många hävdar att elcyklar inte alls är miljövänliga och jämför då med en vanlig cykel. De tar upp tillverkningsprocessen av både cykel och batterier och då är det klart att det är svårt att se dem som mer gröna. 

Det är en tankevurpa

Felet många gör är att de jämför elcyklar med vanliga cyklar. Det kan man inte göra! Tanken med dem är att de ska ersätta bilen, taxin, bussen eller tunnelbanan. Du som idag väljer att ta bilen till jobbet 7 km bort kommer att bidra till en bättre miljö om du istället tar cykeln. Sen slipper du ju saker som parkeringsavgifter (eller böter) och trängselskatt. 

Väljer man vanliga cyklar utan motor på så är det givetvis ännu grönare än elcyklar men jämför man med det de är tänkt att ersätta så är elcyklar det bästa alternativet. Det betyder att elcyklar är mer miljövänliga, men inte mer miljövänliga än en vanlig cykel. 

Elmotorn går inte heller hela tiden. Om du väljer att trampa så kan den hjälpa till att föra cykeln framåt till ungefär 25 km/h. Hastigheter över detta är ren pedalkraft. Om du inte trampar alls är max hastighet någonstans kring 6 km/h vilket inte är som att åka på en moped. 

12 Dec 2021